Skip to main content

Home

Wat is yoga?

yin yang paars

Het woord Yoga komt van juk die als een balancerend werktuig op de schouders links en rechts verbindt met elkaar. Yoga is daarom het samenbrengen van de tegenstellingen, zoals inspanning en ontspanning, het naar voren buigen en naar achteren buigen, van grootmaken en klein maken maar ook van de aandacht van buiten naar binnen richten. Yoga zorgt dus voor balans, een lichamelijke balans die zich weerspiegelt in je geestelijk welzijn.

 

Wat ik belangrijk vind in de yogalessen is dat je even tijd voor jezelf hebt en voelt wat een minimale beweging een enorme ervaring kan geven. Ho bhagavad gitae je door de aandacht naar jezelf en je lichaam te richten helemaal in het moment bezig bent en vernieuwde energie kunt krijgen. En is dat niet zo dan is dat ook goed, dat is dan de advaita vedanta en het non-dualisme waar de yoga op gebaseerd is: er is geen goed en geen fout. De yogales zal dan ook niet gericht zijn op prestaties of op mooie vormen, het gaat om je eigen ervaring en de op  jezelf gerichte aandacht. Door de aandacht voor jezelf zie je gedachtes (geest) en spanningen (fysiek) extra vergroot maar ook de manier hoe je daarop reageert. Door de afstand die je neemt, door het zijn van de waarnemer, kun je zien hoe het 'spel' gespeeld wordt. Dan kan er een inzicht ontstaan die je dichter bij je ware zelf brengt. En alles met een mildheid naar jezelf toe, hoe hard ook een confrontatie kan zijn, het mag er zijn, jij mag er zijn.

 
Ook vind ik het belangrijk dat je luistert (of leert luisteren) naar je lichaam en binnen je grenzen beweegt. Hoe vaak gaan we niet over onze grenzen heen en nemen we te vaak te veel hooi op onze vork, daarom is een yogales een les die ook in het dagelijkse leven toe te passen is. Door in het ‘klein’ te oefenen gaat dit in de ‘grote’ wereld ook doorwerken. Je zult merken dat je meer bewust wordt van jezelf. Bovendien door te luisteren naar je lichaam en binnen je grenzen te blijven zul je weinig kans op blessures hebben. Tevens bouw je meer kracht en lenigheid op en merk je dat je je grenzen aan het verleggen bent.

 

Kom bij jezelf

aumkopie

Een yogales begint meestal staand met losmaakoefeningen om het lichaam op te warmen. Daarna  zullen er nog enkele staande oefeningen met wat meer energetische uitwerking gedaan worden. Dan zullen er oefeningen zittend gedaan worden, dan wel op de knieën en of handen. De les wordt  afgesloten in lig met een enkele oefening en aansluitend een ontspanningsoefening om de les af te sluiten, door te voelen wat de les voor je gedaan heeft en je spieren de rust te geven. Tijdens de les  zullen ademhalingsoefeningen ook een belangrijk aspect zijn evenals de stilteoefening om bewust te worden van het moment en wat er in je leeft.