Skip to main content

26 februari 2015

De oefening van deze week is: 
Stilteoefening:
Ga zitten in stilte, maak contact met de aarde, voel welke delen van je benen contact maken met de grond, hoe je zit op je bankje of kussentje. Vanuit die stevige gronding stapel je je wervels recht op elkaar, maak je rug lang, geef ruimte aan je wervels. Je nek is lang en je kruin het hoogste punt. Ontspan je gezicht, je ogen, je kaken, je tong ligt onderin je mond. Laat je schouders ontspannen en laag zijn. Ga met je aandacht naar je ademhaling, voel waar de adembeweging is, hoe je buik opbolt en weer terugveert of misschien adem je naar je borst of flanken? Voel hoe dat de adembeweging je lichaam doet uitzetten en hoe je uitademend meer bij jezelf komt. Ervaar je ademtempo, hoe je inademt en weer rustig en langzaam uitademt. Merk op of er een adempauze is tussen de in- en uitademing of tussen de uit- en inademing. 
Voel hoe je vredig en kalm wordt en laat dit uitgroeien tot gevoelens van geluk. Herhaal dan de volgende zinnen voor jezelf, laat ze tot je komen en ervaar de uitwerking:
 

Moge ik gelukkig zijn

Moge ik vreugdevol zijn

Moge ik in vrede zijn

Moge ik een gezond lichaam, geest en hart hebben

Moge ik veilig zijn

Moge er van mij gehouden worden en moge ik weten dat er van mij gehouden wordt

Moge ik vrij en overvloedig van anderen houden

Moge ik vergevend zijn

Moge ik op mijn gemak zijn

Moge ik vrij zijn van alle lijden

Dit is een boeddhistische liefdesmeditatie, een metta genaamd. Je kunt deze zinnen ook uitspreken voor anderen of voor iemand in het bijzonder. In de les heb ik gevraagd een zin die je je herinnert mee te nemen tijdens de les en te ervaren wat dit voor je betekent. Mogelijk dat er een zin ook zomaar aan je getoond wordt en een mantra voor je wordt. Je bent vrij om te ervaren wat dit voor je kan betekenen en wat het voor je kan doen in het dagelijkse leven.

(bron: yogamagazine nr4 2014 - Vajra Yoga + Meditation)