Skip to main content

28 maart 2015

De oefening van deze week is: 
Deze les stond de zonnegroet centraal, toch wil ik deze niet in woorden beschrijven omdat naar mijn idee de zonnegroet een serie oefeningen is die je met zorg dient te beoefenen. Er is genoeg op internet daarover te vinden, ben kritisch en doe het met gevoel voor eigen grenzen. 
Daarom kies ik voor deze week de oefening in langzit. Je plaatst je handen op de onderrug en strijkt dan via de billen langs de zijkant van je benen naar beneden richting de voet, neem de voet ook mee en strijk dan via de binnenkant van je benen omhoog door de liezen weer naar de billen. Voel hoe je handen over je benen heen gaan, voel de warmte, de druk en de aandacht. Voel ook waar je handen gaan, voel de kleding, de ribbeltjes, je huid. Wanneer je strijkt, neem dan ook wat van de achterkant van het been mee in de aandacht en daarna ook voorkant van het been. Wanneer je het voldoende vindt, maak je het laatste rondje af en leg dan de handen op het bovenbeen, handpalm omhoog en voel na.
Hierna ga je de armen strijken. Om de meridianen te volgen begin je aan de bovenkant van je hand, de rug van de hand. Zelf voel ik me beter erbij om aan de zachte kant te beginnen, bij de handpalm. Voel zelf waar je behoefte ligt en ervaar de verschillen. Je strijkt dus over de hand omhoog richting de schouder en komt dan via de andere zijde weer omlaag richting de hand. Voel ook nu weer vanuit je strijkende hand en met de aandacht vanuit je arm. Na een aantal rondjes kun je tussendoor navoelen wat de verschillen zijn in het ervaren van beide armen. Daarna doe je dit ook bij de andere arm. Voel de uitwerking. 
Dan leg je beide handen op de buik en maak je cirkels over de buik met de klok mee, van rechtsboven naar linksboven, naar linksonder en naar rechtsonder. Voel de volle hand over je buik gaan, maak de cirkels zo groot en zo klein als je zelf wilt, het kan helemaal naar de bovenkant, onderkant en zijkanten van je buik. Voel de warme handen, voel je buik. Wanneer je het genoeg vindt, maak je de cirkels steeds kleiner en draai je uiteindelijk om je naveltje en kom je onder je naveltje tot stilstand met de handen. Dan leg je één hand op je hart, de andere blijft op je onderbuik. Voel de warmte van de handen en de verbinding via het lichaam met beiden. Laat de warmte in je hart en in je buik samenkomen. Voel na.
Namasté