Skip to main content

Herfst oefening: de houthakker

 

De Houthakker:  
De deugd 'fortitude' stond centraal, wat ook wel staat voor moed en sterkte. In de yoga kun je de moed ervaren om te stoppen of juist door te gaan, je kunt je kracht ervaren in je lichaam en in het zijn. Moed om wat opkomt aan te gaan zoals gedachtes en emoties en deze onder ogen te zien. Je kunt de moed ervaren om los te laten, laat je gedachtes los of juist niet? Heb je de moed om uitdagingen aan te gaan met bepaalde asanas om uit je comfortzone te komen, om nieuwe keuzes te maken? 
Maar in de herfst staat ook het thema loslaten centraal. De bladeren aan de bomen vallen, jij mag ook loslaten wat je niet meer dient. 
Daarom is de houthakker de oefening voor moed en loslaten, kijk maar eens waar je hier moed in kunt ervaren, in het loslaten.

Kom op heupbreedte staan of iets breder. Zorg dat je goed geaard staat, een dans van Shiva kan een vooroefening zijn. Ben je bewust van je ademhaling, van je basis in het staan. Dan vouw je de vingers in elkaar behalve de wijsvingers en de duimen. Op een inademing komen de handen omhoog alsof je je bijl heft. Je ademt vol in en uitademend laat je de 'bijl' vallen tussen je benen door zwaai je met je armen. Dit kun je doen met een sissend geluid of met de HA klank vanuit je onderbuik, keel open. Daarvoor heb je zeker moed nodig maar onderzoek wat het je brengt en in hoe verre je het toe kunt laten. Dit herhaal je tot je het genoeg vindt (en dan altijd nog 1x ;) ) en dan rondt je de oefening af. Kom op heupbreedte staan en voel dan na, voel wat er aan energie is losgekomen en wat de deugd 'moed' en het loslaten je gebracht heeft. Geniet ervan maar met mate ;)
Namasté

Herfst oefening: de houthakker