Skip to main content

5 maart 2016

 

De oefening van de week:  
Voor deze oefening kom je in zit, warm je heupgewrichten goed op door bijvoorbeeld te vlinderen (voetzolen tegen elkaar en de knieen op en neer bewegen). Een andere vooroefening is het rekken van de hamstrings. In de les hebben we janu sirsasana gedaan, één been gestrekt en het andere been gevouwen met de voet tegen je gestrekte been aan. Lange rug en uitademend kom je met een lange rug en de neus richting de tenen naar voren en wanneer de rug het toelaat, ontspan je het bovenlichaam en breng je de neus richting de knie. Op deze wijze rek je de hamstrings én beoefen je een serieuze asana, dus aandacht voor wat er is en hoe je ermee omgaat. Maar dat is niet de oefening van de week, dat is de volgende:
Je zit met beide zitbeenbotjes stevig op de grond, je kunt de benen vouwen in kleermakerszit of in de vlinderhouding (voetzolen tegen elkaar aan). Je rug is lang en schouders zijn laag. Adem een paar keer door en pak met de zelfde hand de binnenkant van je voet vast. Dan strek je heel rustig je been opzij weg, voel waar je grenzen liggen en ga daar niet overheen. Lukt het niet om je voet vast te houden dan kun je ook je onderbeen vastpakken of met twee handen onder de knieholte. Houd je rug zo recht mogelijk en je schouders laag. Voel ook de lengte in de arm, hoe je schouder uit je kom getild wordt en lengte over het gewricht en kapsel ontstaat. Adem rustig door, zie wat er door je heen gaat, is er ruimte voor loslaten? 
Wanneer het voldoende is dan buig je langzaam de knie weer en leg je je voet weer neer op de grond. Voel in een symmetrische houding na, merk de verschillen op. Daarna bouw je rustig op voor de andere kant en voel je weer rustig na. Voel ook wat je behoeftes zijn, wil je je rug rond maken, dan maak je hem rond, wil je met je schouders draaien, draai dan rustig met de schouders en kom bij jezelf. 
Namasté

buddha