18 maart 2016
De oefening van de week:
Dat is de nadi shuddhi ademhaling. Deze pranayama is op verschillende manieren toe te passen, in de les hebben we het op de volgende manier gedaan. Belangrijk bij het beoefenen van pranayama's is dat je een diepe ontspannen ademhaling hebt, eventueel met een adempauze.
Kom daarom met een rechte rug zitten en neem de tijd om te landen, voel hoe je contact maakt met de grond, welke delen van je lichaam de grond raken en hoe. Obeserveer je ademhaling, voel hoe de lucht via de neus naar binnen stroomt en je longen vult waardoor je lichaam uitzet. Wellicht gevolgd door een adempauze en dan weer dezelfde weg terug gaat, je lichaam weer kleiner wordt en via de neus de adem weer teruggeven wordt aan de ruimte. Dit doe je een aantal minuten, kijk zonder oordeel, probeer niet iets te veranderen, laat het moeten los, laat het gebeuren.
Dan begin je met de nadi shuddhi, daarbij gebruik je je hand, je vouwt de wijsvinger en de middelvinger naar binnen en de ringvinger zet je tegen je voorhoofd tussen de wenkbrauwen op het derde oog. De pols draai je zodanig dat de duim tegen de onderkant van je neusvleugel aankomt, heel zacht zonder te duwen sluit de duim het neusgat af als een dekseltje. Dit is belangrijk omdat je anders een reukorgaan dichtdrukt die feronomen waarneemt. Dan adem je in via het vrije neusgat en daarna wissel je van neusgat met je duim. Je ademt via het andere neusgat uit. Dan adem je weer via datzelfde neusgat in (eventueel na een adempauze) en na de inademing wissel je weer van neusgat. Dit herhaal je steeds, na de inademing wissel je van neusgat. Op deze manier gaat de adem van het ene neusgat/hersenhelft naar de andere kant. Dit doe je zolang als het goed voelt, er kan een drempel zijn waar je overheen moet maar onderzoek of dit binnen je grenzen valt. Zodra je het voldoende vindt, dan rondt je de oefening af en leg je de hand op je knie en voel je na. Wellicht voel je ruimte en lucht, helderheid en frisheid, maar misschien ook niet, ook prima!
Namasté